Had haar graag ontmoet

Muziek surplus

In de vorige eeuw hoorde ik haar zingen, op de klassieke radiozender. Ze had lef, ging experimenten aan in zowel oude als moderne muziek.

Trouw: mei 2008
Sopraan Marjanne Kweksilber (64) overleden
Van onze redactie kunst 16 mei 2008, 00:00

Amsterdam – Sopraan Marjanne Kweksilber is maandag in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een ziekte waaraan ze al geruime tijd leed. Kweksilber was een veelzijdige zangeres die alles zong tussen renaissance- en hedendaagse muziek.
Het bekendst werd ze door haar interpretaties van twintigste-eeuwse componisten. Kweksilber maakte haar operadebuut in 1977 in de opera ’Axel’ van Reinbert de Leeuw en Jan van Vlijmen. Ze zong de rol van Pamina in Mozarts ’Zauberflöte’ en voerde werk uit van componisten als Bach, Gluck, Messiaen, Zemlinsky, Schreker, Webern en Hindemith.
Haar platendebuut had Kweksilber met liederen van Satie, met Reinbert de Leeuw aan de piano – een opname die Trouw recent heruitgaf.
Kweksilber gaf daarnaast zangles. Ze zong haar laatste grote operarol in ’De Bijlmer Opera’ van Jacques Bank in 2000. Ze laat haar man en pianist Ludwig Olshansky achter, haar zoon en klarinettist David Kweksilber en haar dochter en zangeres Isadora Olshansky. Kweksilber werd 64 jaar oud.
Zondag vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in De Rode Hoed in Amsterdam.

(Marjanne van Geel, vooral bekend als Marjanne Kweksilber Amsterdam 18-1-1944 – Amsterdam 12-5-2008)