Tranen bij de poolcirkel

Proza reizen

containerschip De Alk – zomer 2018
Moerdijk <—-> Stokmarknes

Het schip is meer dan veertien jaar oud. Op het voordek werkt een handjevol Filipijnen aan onderhoud. Zingend, giechelend ook, klauteren ze met gereedschappen tussen containers door en eroverheen. Onvoorstelbaar sterk, lenig als ballerinas. Ze dansen hun zware werkzaamheden.

Op de brug staart de Griekse stuurman naar een radarscherm, staart de Russische kapitein onderuitgezakt in de stuurzetel naar z’n iPhone en staart de enige passagier (een Nederlandse, niet-meer-zo-piep) naar de rotsen. Mokjes koffie in de buurt. Een eeuwigheid voor de boeg. De midzomernachtzon gaat hier niet onder. Rustig schuift het schip langs de eilandenkust richting poolcirkel.

Plotseling – niemand zag het aankomen – omsluit een grijs gordijn het schip. Rotsen verdwijnen in wapperende sluiers. Het schip begint te steigeren. De mokjes worden in veiligheid gebracht. Waarschijnlijk zijn de Filipijnen naar binnen gevlucht, maar dat is vanaf de brug niet te zien, zo compact is het grijs.

De kapitein houdt van muziek. Heeft een iPhone vol favorieten. Binnen een seconde tovert hij de brug om in een platform voor Sting met het lied Fragile. Het volume van de muziek zwelt mee met de wassende regendruppels op de ruit. On and on the rain will fall…” . Wissers zwiepen de waterval opzij. Windvlagen maken het plaatje compleet. De muziek overtreft het geweld, komt rechtstreeks bij de drie op de brug binnen. Oren zijn overbodig. Het schip danst.

De passagier op leeftijd krijgt natte ogen. Om haar evenwicht te bewaren klemt ze zich vast aan de railing bij de voorruit.
De storm en Sting en de drie zijn met elkaar verbonden … Alles klopt. Het is zoals het is en de regen vertelt hoe kwetsbaar we zijn.

On and on the rain will fall Like tears from a star
On and on the rain will say How fragile we are”.

Britse klanken over regen en kwetsbaarheid midden in een Scandinavische wolkbreuk… hoe puur wil je het leven hebben!

(gepubliceerd in Schreef mei 2021)

Zie ook het videoverslag.

How fragile we are (Sting)